Hwalssogi oftewel Boogschieten valt onder de term Korean Traditional Archery (K.T.A).

De oorsprong van het koreaans boogschieten start zover bekend in het Koguryo koninkrijk ( 37 B.C..-668 A.D.). Bekend is dat Chu Mong een legendarische boogschutter was in die tijd. De boog heeft altijd een belangrijke plaats gehad in het koreaanse leger; zo werd er een trektest gedaan met een zeer zware boog. Dit was een examen-eis in het leger.

Pas bij de intreding van vuurwapens rond ( 935 – 1392 ) werd het gebruik van de boog minder. Dit zou gaan veranderen na de “ Hideyoshi invasie “ van Japan; deze oorlog zou zeven jaar gaan duren.


1592-1593: De eerste aanval op Korea
1594-1596: De onderhandelingen tussen Japan en China
1597-1598: De tweede aanval op Korea


Korea had alleen lange afstand wapens of man tot man gevechten. De Japanners waren opgeleid met geweren (musket) met een lontslot en waren in het voordeel op de middellange afstand waardoor Korea het gebruik van de boog is gaan heroverwegen.
Een getrainde boogschutter kon ongeveer 12 pijlen schieten per minuut, een Japanse schutter met geweer ongeveer 3 kogels per minuut. Ook was het lontslot gevoelig voor vocht waardoor de geweren regelmatig weigerden, iets waar een boog weer geen probleem mee heeft en dus werd de boog weer ingezet in de oorlog waarbij de strategie van repeterend schieten door 3 groepen gebruikt werd en zeer effectief was. Hierdoor werd de boog weer ingevoerd als militair wapen en werd ook de boogschutter te paard geïntroduceerd.  

Helaas heeft dat niet lang mogen duren en met het overlijden van de zittende koning Hyojong is de boog als militair wapen minder geworden. De boog werd echter afgeschreven tijdens de hervormingen in Korea (Kabo hervorming 1894 – 1896). Door de moderne tijd was de boog nutteloos geworden.

Pas in 1899 heeft de keizer Kojong zijn steun gegeven aan de boogsport en heeft een keizerlijk besluit genomen dat het volk mocht gebruik maken van de boogsport om zo hun psychische kracht te ontwikkelen. Hij beheerde een etablissement de Hwanghak chong “gele kraan paviljoen“ waar de eerste boogschuttersvereniging werd gestart.

Koreaans boogschieten heeft diverse namen:

Kungdo: “ de weg van de Boog”  Niet zo geliefd bij koreaanse boogschutters door de japanse invloed
Kungsul: “ Boog technieken “
Kukgung: “ Nationaal boogschieten “
Hwalssogi: “ Boogschieten “